Paikallisuutiset

Ylä-Kainuun kesätoimittajana työskennellyt Sini Riekki: " Paikallislehdessä oppii lähes kaiken, mitä lehden teossa tarvitaan – hyvä askel uralla"

Ylä-Kainuun kesätoimittajahaku on käynnissä.

Jyväskylän yliopistossa suomen kieltä opiskeleva Sini Riekki on työskennellyt kolmena kesänä Ylä-Kainuun toimituksessa. Kysyimme häneltä, millaista työ paikallislehden kesätoimittajana on. Riekki kertoo jutussa myös, millainen työyhteisö kesätoimittajaa Suomussalmella odottaa.

Miksi paikallislehti on hyvä valinta kesätyöpaikaksi?

– Paikallislehdessä oppii lähes kaikkea, mitä lehden tekoon vaaditaan. On itsestä kiinni, lähteekö rohkeasti ideoimaan erilaisia juttuideoita ja mitä haluaa oppia. Kaikkeen annetaan kyllä mahdollisuus, kunhan itsellä on halua. Paikallislehti on oiva ensimmäinen askel uralla, jolla saa jalan niin sanotusti oven väliin, Riekki sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kesätyöpestiensä aikana hän huomasi, että lukijat arvostavat paikallislehden toimittajia ja lukevat jutut tarkkaan.

– Suora palaute lukijoilta on tärkeää sekä lämmittää sydäntä: joku ihan oikeasti lukee minun juttujani!

Millainen työyhteisö Ylä-Kainuu ja Kainuun lehdet ovat?

– Työyhteisönä Ylä-Kainuu on loistava. Kaikki kollegat, niin toimittajat kuin asiakaspalvelussa työskentelevät, ovat samaa tiivistä työporukkaa yhdessä toimistossa. Työrauhaa on silti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hilla Groupin Kainuun lehdet Ylä-Kainuu, Kainuun Sanomat, Sotkamo-lehti, Kuhmolainen ja Koti-Kajaani tekevät tiiviisti yhteistyötä, joten yhteisö on omaa toimitusta laajempi. Neuvoja ja vinkkejä on helppo kysyä sisarlehtien toimittajilta.

– Viime kesänä järjestettiin myös kesätoimittajien läksiäiset, jossa pääsi näkemään muiden lehtien kesätoimittajia. Verkostoituminen on siis myös mahdollista, mikäli on itse aktiivinen.

"Ylä-Kainuussa pääsee heti sorvin ääreen, eli ideoimaan, haastattelemaan, kirjoittamaan, kuvaamaan ja taittamaan. Arvokasta oppia saa siis monelta eri osa-alueelta."

Olet hakeutunut kesätoimittajaksi Ylä-Kainuuseen useamman kerran. Miksi Ylä-Kainuu/Hilla Group on hyvä työpaikka?

– Ylä-Kainuussa pääsee heti sorvin ääreen, eli ideoimaan, haastattelemaan, kirjoittamaan, kuvaamaan ja taittamaan. Arvokasta oppia saa siis monelta eri osa-alueelta. Pienessä työyhteisössä apua saa aina kun tarvitsee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Riekin mukaan hänen juttuideansa otettiin toimituksessa positiivisesti vastaan, ja omia ajatuksia sai tuoda vapaasti esille. Ideoita jalostetaan eteenpäin yhdessä.

– Työ ei ole hampaat irvessä puurtamista, vaikka esimerkiksi taittopäivät voivat olla kiireisiä. Ylä-Kainuussa on hyvä yhteishenki.

Riekki mainitsee myös Hilla Groupin tarjoamat hyvät henkilöstöedut.

– Itse esimerkiksi käytin etuja työpäivän lounaisiin sekä kuntosaliin.

Toimittaja työssään Suomussalmen torilla. Sini Riekin haastattelussa Katri Kulmuni. Kuva: Marjut Lehto

Miksi kannattaa tulla kesäksi Suomussalmelle?

– Suomussalmella sielu lepää luonnon äärellä. Vaikka kesätyö uudella paikkakunnalla voi olla jännittävää, ei ympäristö aiheuta kuormitusta. Vapaalla voi lenkkeillä pururadalla tai lähteä vaikka luontoretkelle Hossan kansallispuistoon. Suomussalmi tarjoaa ikimuistoisen kesän ihmiselle, joka haluaa kokea luonnon rauhan.

Ylä-Kainuu on kolmen kunnan paikallislehti. Toimitus sijaitsee Suomussalmella, mutta juttuja tehdään myös Hyrynsalmelta ja Puolangalta. Yhteen kesään mahtuu kymmeniä erilaisia juttukeikkoja. Kesätoimittajan ei tarvitse tylsistyä tietokoneen äärellä.

– Kesän aikana voi tutustua niin kunnallispolitiikkaan, eri harrastuksiin, kulttuuritapahtumiin, yritysten arkeen, ihmisiin ja heidän elämäntarinoihinsa tai vaikka erikoisiin eläimiin. Suomussalmella, Hyrynsalmella ja Puolangalla tapahtuu kesän aikana paljon.

"Ylä-Kainuussa panostetaan lehden verkkosivuihin, ja esimerkiksi suurien uutistapahtumien seuranta verkossa on tullut tutuksi."

Mitä olet oppinut kesätyöpestiesi aikana media-alasta?

– Olen saanut oikeastaan kaiken oppini media-alasta Ylä-Kainuu-lehdestä. Minut otettiin rohkeasti kesätoimittajaksi heti ajokortin saatuani ja pääsin suoraan työyhteisön jäseneksi. Olen oppinut muun muassa lehden taittamista, juttujen suunnittelua ja miten uutiseen luodaan se koukku, jolla lukijan saa jäämään uutisen pariin.

Ylä-Kainuussa panostetaan paljon lehden digitaaliseen sisältöön. Paikallislehti elää uutisvirrassa viikon jokaisena päivänä. Tekstin ja kuvien lisäksi toimitus tuottaa videoita, podcasteja ja livestiimejä. Oman ulottuvuutensa tuo lehden sosiaalisen median kanavissa viestiminen.

– Esimerkiksi suurien uutistapahtumien seuranta verkossa on tullut tutuksi. Työ ei siis ole pelkkää printtilehden tekoa, vaan verkolla on erittäin suuri painoarvo ellei jopa suurempi.

Sini Riekki esimerkiksi kuvasi ja kirjoitti Ylä-Kainuun vuoden 2022 luetuimman verkkouutisen, joka kertoi Kianta-laivan yllättävästä uppoamisesta. Pääset lukemaan jutun täältä.

Mitä olet oppinut kesätyöpestiesi aikana Ylä-Kainuun alueesta?

– Olen kotoisin Suomussalmelta, joten alueen tunsin jo jollain tavalla etukäteen. Eri kylät ovat tulleet vielä enemmän tutuksi töiden parissa ja on ilo nähdä, että pienissä kyläyhteisöissä järjestetään tapahtumia yhdessä ja nautitaan kesästä.

Riekki kertoo, että Hyrynsalmi ja Puolanka olivat hänelle tuntemattomampia entuudestaan, mutta tulivat tutummiksi toimittajan työssä.

– Puolankalainen pessimismi on erityisesti jättänyt jäljen. Olen oppinut, että ihmiset Ylä-Kainuun alueella ovat hyvin ystävällisiä, ja kertovat mielellään itselleen tärkeistä asioista.

Ylä-Kainuun kesätoimittajan paikkaa pääset hakemaan tästä linkistä! Hakuaikaa on 5.2.2023 saakka.

Kaikkiin Hilla Gropin kesätyöpaikkoihin voit tutustua täällä.

Ylä-Kainuun kesätoimittajana pääsee tapamaan ihmisiä laidasta laitaan. Kesällä 2020 Sini Riekin haastateltavana oli keskustan kansanedustaja, ex-valtionvarainministeri Katri Kulmuni, joka toimi tuolloin keskustan puheenjohtajana.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä