Paikallisuutiset
Kainuussa kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset edelleen kielletty
Kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ovat kielletty Kainuun alueella 8. helmikuuta saakka. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kertoi rajoitusten jatkumisesta torstaina.
Avin mukaan sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu korkeintaan 20 henkilöä. Se edellyttää, että virusturvallisuus niissä voidaan varmistaa.
Avin määräys koskee Kainuun alueen kaikkia kahdeksaa kuntaa: Hyrynsalmi, Kajaani, Kuhmo, Paltamo, Puolanka, Ristijärvi, Sotkamo ja Suomussalmi. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto antoi Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan kestoltaan ja sisällöltään erilaisen rajoituspäätöksen.
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto huomioi päätöstä tehdessään Kainuun alueellisen koordinaatiotyöryhmän kokonaisarvioita alueellisesta koronaepidemian tilanteesta ja suosituksia torjuntatoimiksi.
Kahden viimeisen viikon aikana koronatapausten ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohden on ollut Kainuussa 26,4. Tautitilanne muuttuu päivittäin.
Kainuussa ollaan epidemian kiihtymisvaiheessa ja rajoitusmääräyksellä halutaan minimoida yleisötilaisuuksien yhteyteen liittyvää yleisvaarallisen tartuntataudin leviämisen riskiä.
Jos tartuntatautitilanne muuttuu äkillisesti, kunta voi tehdä tiukempia rajoituksia ja paikallisilla torjuntatoimilla voidaan tehokkaasti estää tautiryvästymien leviämistä. Epidemiologisen tilanteen muuttuessa myös aluehallintovirasto voi arvioida tilannetta uudelleen ja tehdä mahdollisen rajoitusmääräyksen useiden kuntien alueelle.
Avin mukaan kuntien, sairaanhoitopiirien sekä muiden toimijoiden yhteistyö on toiminut erinomaisesti, ja aluehallintovirasto yhteensovittaa tartuntatautien torjuntatyötä alueella erilaisissa epidemiologisissa tilanteissa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) hybridistrategian mukaan epidemiaa torjutaan tartuntatautilain nojalla ensisijaisesti paikallisin ja alueellisin toimenpitein. Epidemiatilanteen heikentymiseen on reagoitava nopeasti ja ennakoivasti ottamalla käyttöön tehokkaita ja epidemiologisesti tarkoituksenmukaisia lisätoimenpiteitä. Alueelliset torjunta- ja rajoitustoimet ovat avainasemassa tartuntojen leviämisen estämiseksi, jotta tilanteen eteneminen saadaan pysäytettyä.
Päätöksen tarkoituksena on ehkäistä alueellaan yleisvaarallisen tartuntataudin leviämistä ja tartuntatautitilanteen pahenemista. Joukkoaltistumisten ja taudin leviämisen riski on erityisen suuri kaikissa tilanteissa, joissa suuri joukko ihmisiä kokoontuu ja voi päätyä lähikontaktiin keskenään.
Kuntien pitää pitää kiinni perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan uusi koronaviruksen muunnos aiheuttaa suurta huolta. Leviämisriskin uhka on ilmeinen, ja se on otettava vakavasti. Kiuru puhui STM:n tiedotustilaisuudessa torstaina
Uusi muunnos leviää selvästi nopeammin kuin aikaisemmat alatyypit. Ministeri painottaa, että on tärkeää, että leviämistä hillitseviin toimiin ryhdytään ennakoivasti ja riittävällä volyymillä.
– Kuntien ja alueiden on syytä jatkaa sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjeessä esitettyjä rajoitustoimia. Toimia ei pidä tässä vaiheessa purkaa, Kiuru sanoi.
Hallitus neuvottelee uusista rajoituksista ensi viikon perjantaina.
Ohjeistus
Yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa tartunnan torjuntatoimista on välttämätöntä huolehtia. THL:n ja OKM:n ohjeessa edellytetään muun muassa, että:
Osallistujien välille on lähikontaktien välttämiseksi turvattava mahdollisuus 1-2 metrin turvavälien ylläpitämiseen
Tilanteissa, joissa saattaa syntyä jonoja, ihmisiä pitää muistuttaa ja auttaa turvavälien pitämisessä.
Järjestäjän pitää ohjeistaa osallistujia turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta sekä tarjota mahdollisuus käsien puhdistamiseen.
Kun kokoontumisissa noudatetaan riittäviä turvaohjeita, voidaan tartunnan riskiä olennaisesti vähentää.
Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin aluehallintovirastojen verkkosivuilla (avi.fi)