Mielipiteet
Vastine Ylä-Kainuun perussuomalaiset ry:lle: Elpymispaketti luo näkymää vakaaseen tulevaisuuteen
Ylä-Kainuun perussuomalaiset olivat huolissaan elpymispaketista Ylä-Kainuu -lehdessä (12.4.2021).
Koronaviruksen iskiessä maat reagoivat voimakkaasti finanssipolitiikalla kriisiin. Viruksen leviämistä estettiin ja ihmisiä ja yrityksiä tuettiin poikkeuksellisin keinoin. Kriisin aikana päätösperäisellä elvytyksellä on tuettu vahvasti talouden elpymistä ja kasvua. Finanssipolitiikkaa ei pidä nyt kiristää, vaan on jatkettava vahvaa elvytystä niin kauan kuin kriisi sitä edellyttää. Liian nopea kiristäminen voi johtaa hitaaseen kasvuun.
Talouden taantumassa investointielvytyksen teho on hyvä ja erityisen tehokasta se on silloin, kun korot ovat ja pysyvät matalina. Eli juuri nykyisen kaltaisessa tilanteessa.
Euroopan unioni sopi koronakriisin aiheuttaman taantuman vuoksi yhteensä 750 miljardin euron elpymisvälineestä, josta 390 mrd. on avustuksia ja 360 mrd. lainoja. Suomi sai vaatimuksensa, kun avustusten osuus laski 110 miljardilla eurolla ja enimmäisvastuumme rajautuivat huomattavasti. Suomen osuus elpymispaketista on noin 2,1 miljardia euroa.
Erityisesti Yhdysvallat on elvyttänyt massiivisesti ja viimeksi siellä hyväksyttiin 1900 miljardin elvytyspaketti. On selvää, että finanssipolitiikan voimakas tuki vauhdittaa siellä kasvua lähitulevaisuudessa tuntuvasti. Vaikka näin suuri elvytys heijastuu koko maailmantalouteen, riskinä on, että Eurooppa jää tälläkin kertaa jälkeen kasvuun pääsemisessä. EU:n elpymispaketin rooli onkin merkittävä osa politiikkaa, jota Kansainvälinen valuuttarahastokin on esittänyt voimakkaasti.
Vientivetoinen Suomi hyötyy esimerkiksi Yhdysvaltojen elpymisestä. Suomen viennistä kuitenkin menee Yhdysvaltoihin vain reilu 7 prosenttia, kun vastaavasti EU alueelle kohdistuu viennistämme jopa 60 prosenttia. Suomelle on huomattava etu, jos koko EU-alueen kilpailukyky vahvistuu maailmanmarkkinoilla. Esimerkiksi EU-komission raportin mukaan Suomi hyötyy EU:n sisämarkkinoista jopa yli 13 miljardia euroa vuodessa.
EU:n yhteisen elpymispaketin rooli on merkittävä, jotta voidaan huolehtia, että koko euroalue elvyttää koordinoidusti yhdessä. Ilman elpymisvälinettä taloudelliset seuraukset voisivat olla jäsenvaltioille vakavat. Tällaisessa vakavassa kriisissä tarvitaan yhteistä finanssipoliittista tukea. Nyt annetaan mahdollisuus kaikille EU-jäsenmaille tukea talouksiaan samalla kasvattaen EU-alueen luottamusta. Jo pelkällä paketin sopimisella oli euroaluetta vakauttava vaikutus. Elpymisväline nähdään myös siten jäsenvaltioiden välisenä solidaarisuuden ilmaisuna, jonka toteuttamatta jättäminen haastaisi unionin yhtenäisyyden.
Myös julkisen talouden pitkän aikavälin vakautuksessa onnistutaan parhaiten, jos kriisin jälkeen päästään kunnolla kiinni talouden ja työllisyyden kasvuun. Sen ohella tarvitaan myös kasvupotentiaalia ja työllisyyttä vahvistavia rakenteellisia uudistuksia. Rakenteelliset uudistukset on toteutettava niin, että ne vahvistavat samalla sosiaalista kestävyyttä.
Koronapandemia on luonut poikkeuksellisen kriisin, minkä vuoksi elpymispakettikin on kertaluonteinen. Suomi ei ole antamassa EU:lle uutta toimivaltaa eikä jäsenvaltioita olla asettamassa vastuuseen toistensa veloista. Edellä mainittujen perusteella dramaattiset puheet itsenäisyyden menettämisestä ovat lähinnä koomisia.
Raimo Piirainen
SDP:n kansanedustaja