Mielipiteet
Lukijan mielipide: Kahlitut vesistömme
Olen seurannut lehdestä ajatuksenvaihtoa Jukka-Pekka Alangon ja Fortumin välillä. Kirjoituksissa on käyty läpi faktoja, murheita, velvoitteita sekä velvoitteiden toteuttamista. On toimittu lupaehtojen mukaan, on istutettu kalaa, on sallittu väliaikaisia ylityksiä tuulen tai myrskyn takia – ja mittauspisteetkin on tehty sinne, minne ne on määrätty.
Rantojen asukkaille ei korvata menetyksiä, jos säännöstelyhaittoja ilmenee, olemmehan itse valinneet paikan, missä asumme. Mutta loppujen lopuksi tässähän ei ole kyse meistä, ei meidän laitureistamme, vaan paljon suuremmasta kuvasta.
Haluaisin nyt tuoda tähän keskusteluun näkökulman vesistömme tilasta. Maailma on muuttunut vuosikymmenien saatossa paljon. Joskus aikoinaan linjatut toimenpiteet ovat perustuneet silloiseen tietoon. Tämän päivän tutkimukset kertovat jo aivan uutta suuntaa. Emme voi jatkaa enää vanhojen sopimusten pohjalta, kun tiedämme, ettei se toimi.
Yksi asia on surullisenkuuluisa vaelluskalakanta. On aika hämmentävä tilanne, että voittoa tavoittelevat yhtiöt voivat määritellä keinot, millä tavalla saisimme ympäristömme tilaa parannettua. Minusta kunnalla ja sen asukkailla on suuri rooli siinä, miten vesistöjä hoidetaan meidän omalla maaperällämme.
Onko Fortum tosiaan sitä mieltä, että kalaistutukset korvaavat vaelluskalakannan menettämisen alueen vesistöissä? Velvoite on suoritettu, mutta onko se parantanut vaelluskalakantaa tai järvien ja jokien ekosysteemiä?
Ratkaisuja? Fortum pistää rahaa joka vuosi kalanistutuksiin Hyrynsalmen reitille noin 60 000 euroa. Tämä yksinään ei edistä kalakannan elpymistä. Luonnonmukaiset ohitusuomat – ja korostan ennen kaikkea sanaa luonnonmukainen – ovat oikeastaan vähintä, mitä voimme odottaa energiayhtiöiden tekevän luonnontilan edes osittaisen palauttamisen eteen. Aihioita on jo olemassa, kuten Jalonuoma.
Kalat eivät kaipaa mitään ihmisten innovatiivisia teknisiä kalateitä tai -sydämiä, vaan ihan perinteisen virtaavan veden, minkä ympäristövirtaama mahdollistaa vaelluskalojen kulun sekä joen luontaisen ekosysteemin elpymisen.
En usko, että taloudellinen tappio olisi valtaisa, vaikka voimalan ohi vettä vähän virtaisikin. Ja ennusteethan povaavat entistä suurempia sademääriä tuleville vuosikymmenille. Voimala voisi näin ollen joissakin tapauksissa säästyä ohijuoksutuksilta, mitä se joskus joutuu tekemään, kun altaat alkavat liiaksi täyttyä.
Säännöstely. Vesistöt ovat vuosikymmenien aikana kärsineet säännöstelyhaitoista: eliöstön lajikirjo on vähentynyt, rannat syöpyneet, vesilintujen pesinnät epäonnistuneet, joet ovat muuttuneet järvimäisiksi, jolloin jokien ekosysteemi on häiriintynyt. Ihmisen henki ei ole siitä kiinni, säännöstelläänkö vesistöjä vai ei. Hengestään taistelee tällä hetkellä melkoinen lajikirjo kaloja, lintuja, vesikasveja, vesieliöitä ja lukuisa joukko muita eläimiä, joiden elinympäristö on tuhottu ihmisen aikaansaannoksena.
Olemme menettäneet mahtavan luonnonvoiman, kun olemme kahlinneet sen saadaksemme sähköä omiin tarpeisiimme. Välttämätön paha. Onneksi nykyteknologia on tuonut jo paljon uusia vaihtoehtoja, millä saamme virtaa vempeleisiimme. Vesivoiman rinnalle on tullut aurinko- ja tuulivoimaa, se ei enää vedä energiantuotannossa niin suurta roolia kuin aiemmin. Toivon myös ELY-keskukselta tiukempaa linjaa vesien säännöstelyrajojen suhteen.
Minä haluan kannustaa siihen, että kunnan päättäjät lyövät vihdoin ja viimein nyrkkiä pöytään. Energiayhtiöt eivät saa määrittää sitä, miten näitä asioita hoidetaan. He voivat tehdä ehdotuksia, mutta viimeinen sana pitää olla niillä, jotka alueella asuvat.
Toivon nyt kuntapäättäjiltä ja kuntalaisilta kannanottoa asiaan. ELY-keskus pyytää kunnilta, yhteisöiltä, järjestöiltä ja kuntalaisilta lausuntoa tuleville vuosille vesienhoitosuunnitelmaan. Jokainen meistä voi käydä antamassa lausunnon ja nyt jos koskaan sen lausunnon arvo on erityisen tärkeä. (Lausu vesienhoitosuunnitelmasta viim. 14.5.2021 www.ymparisto.fi, vaikuta vesiin).
Henkilökohtaisesti odotan sitä päivää, että näen taas koskien kuohuvan Ämmänsaaressa niin kuin ennen. En pidä sitä unelmana, vaan tavoiteltavissa olevana asiana. Ensimmäinen askel olisi se, että saadaan luonnonmukaiset ohitusuomat virtaamaan ja säännöstelykaruselli kuriin. Katsotaan sitten miltä näyttää.
Mari Kela