Mielipiteet

Kirjoittajan mielestä on harmillista, että esiopetus on fyysisesti erillään varhaiskasvatuksesta ja peruskoulusta Suomussalmella.

Joku sananen esiopetuksesta

“Ope, kato, mulla lähti hammas, minulla liikkuu tämä.” Kohta eteen ilmaantuu viisi venytettyä suuta, joissa jokaisessa on tapahtumassa jotakin.

5-7-vuotiaan elämä on täynnä fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia muutoksia, vaikkei elämää ole vielä paljoa ollutkaan. Omassa kehossa ja mielessä tapahtuu outoja asioita eikä lapsi itse ymmärrä, mitä tapahtuu. Eilen olin vielä pieni lapsi, saavuttanut mahtavia, uusia taitoja ja tänään jotakin muuta. Tunteet kuohuvat. Tätä kehitysvaihetta ei suotta kutsuta “kuningasajaksi”.

Päiväkodeissa (lastentarhat) on varhaiskasvatusta (päivähoito) toteutettu vuosikymmeniä. Suomussalmella ensimmäinen päiväkoti avasi ovensa 1980-luvun alkupuolella. Tuolloin esiopetuksesta ei vielä puhuttu. 6-vuotiaat saivat 1-2 kertaa viikossa “kynätehtäviä”.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

1990-luvun puolivälissä esiopetustuulet rantautuivat Suomussalmelle. Noita tuulia kannattelivat koulutoimenjohtaja Esko Pesonen ja ala-asteen johtaja Pekka Syvävirta. Heille suuri kiitos!

MLL:n paikallisyhdistys alkoi toteuttaa toimintaa osaviikkoisesti, kunnan tukemana.

Ensimmäinen eskari toimi kunnan vuokratalojen O-rapussa. Vuoden jälkeen toiminta siirtyi “saaren puolelle”, kunnantalon alakertaan (1. muutto). Seuraava lukuvuosi alkoi Ämmänsaaren ala-asteen rivitalossa (2. muutto). Vuonna 1997 sädesieni ajoi esiopetuksen puoleksi vuodeksi evakkoon nuorisotalolle. (3. muutto) Ala-asteelle palattiin vielä jatkamaan toimintaa.(4. muutto)

Koulun edut kuten liikuntasali, -välineet ja ruokailu kuuluivat jo eskareiden jokapäiväiseen elämään. Yhteistyö eskarin ja koulun välillä alkoi muotoutua. Vuosituhannen loppuun mennessä esiopetus oli nivoutunut Ämmänsaaren ala-asteeseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uutta vuosituhatta aloitettiin Ruukinkankaan koululla, yhtenäiskoulussa, johon esiopetuskin kuului saumattomasti. (5. muutto)

“Ope, me oltiin kummien kans hippasta, kummi sitoi minun luistimet” tai ”auttoi sukset jalkaan”. Eskarien ja 5. luokan oppijoiden kummitoiminta oli vakiintunutta toimintaa. Kummi saattoi olla eskarilaisen paras kaveri ja myös eskarilainen saattoi olla kummin paras kaveri! Myös muu yhteistyö koko koulun väen kanssa, saman katon alla, oli vertaansa vailla! SYDÄNKIITOS teille, siellä vielä olevat ja jo vapaalle siirtyneet!

Vielä kerran eskari kävi evakossa Nuokkarilla koulun remontin vuoksi.(6. Ja 7. muutto)

Ruukinkankaan koulun sisäilmaongelmat ajoivat eskarin Hakatalolle ja ns. Pikkutaloon (niin ikään sisäilmaongelmaiseen tilaan) Suomen 100-vuotisjuhlavuotena. (8. muutto). Pikkutalosta toinen eskariryhmä siirtyi Taivalkehdon päiväkodin tiloihin. (9. muutto)

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uuden koulun suunnitelmat alkoivat. Oltiin toivoa ja intoa täynnä, vaikka odotus tulisikin olemaan pitkä. Kunnes, vuonna 2018 lehdestä luettiin, ettei esiopetus tulekaan uudelle koululle.

Uuden koulun hankesuunnitelmassa, sen pedagogisessa osiossa, todetaan yhdellä lauseella, että Ruukinkankaan koulun esiopetus toteutuu Taivalkehdon päiväkodin yhteydessä. Perusteluina olivat jouheva varhaiskasvatustoiminta ennen eskaria ja eskarin jälkeen. Lisäksi oli todettu vähenevä lapsimäärä varhaiskasvatuksessa, joka vapauttaisi tiloja päiväkodilta.

Edelleen perusteena käytettiin argumenttia, jonka mukaan Suomessa 80 prosenttia esiopetuksesta toteutetaan päiväkodeissa. Miksi Ruukinkankaan esiopetus ei saa kuulua tuohon 20 prosenttiin.

Tilanne tänään: eskareita on todennäköisesti jouhevampaa kuljettaa Taivalalasen ja Karhulanvaaran väliä varhaiskasvatukseen kuin Ruukilta. Vai olisiko ollut kauaskantoisempaa tehdä uuden koulun yhteyteen myös päiväkoti, mikä suuntaus on nykyisin hyvin yleistä? Varsinkin, kun lapsimäärä EI laske varhaiskasvatuksessa, subjektiivisen VK-oikeuden tultua voimaan elokuusta 2020. Myös kunnan sitoutuminen kiintiöpakolaisten vastaanottamiseen, jo vuodesta 2016, on tuonut lisää lapsia varhaiskasvatukseen ja esi- ja perusopetukseen.

Onko esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen tulevaisuus todellakin Hakataloilla?

Pikkuhiljaa eskarielo Taivalkehdossa ja Satelliitissa ajatui uomiinsa. Kaksi ryhmää, erossa toisistaan ja erossa siitä, johon “kuulutaan”. Yhteistyö koulun kanssa hiipui toisaalta tilojen puuttumisen, toisaalta koronan, vuoksi. Elettin omillamme.

Lukuvuosi 2022-23 alkoi mahtavasti! Päiväkodin remontin vuoksi eskariryhmät pääsivät “yhteen” Alvarin kontteihin. (10. muutto) Vihdoinkin saman katon alla! CHA CHA CHAA! Tietty, vain yksi vuosi. Yhteistyö koulun ja etenkin E-2. luokkien kanssa virisi uuteen eloon. Matka taittui kävellenkin.

Ensi lukuvuonna eskari muuttuu yksisarjaiseksi. Toive pääsystä takaisin päiväkodille, edes johonkin yhteisöön, kipinöi vielä hetken. Kuinkas sitten kävikään? Eskarissa taas pakataan ja suuntana, yllätys, yllätys Hakatalo-yhteisö. Ympyrä sulkeutuu! (11. muutto)

Ämmänsaaren esiopetus pyyhkäistiin pois perusopetuksen pielestä ja varhaiskasvatuksen viuhkaan se ei sovi. (Ei tietenkään, koska perusopetus saa valtionrahat!)

Suomussalmen kunnan kuntastrategiassa mainitaan yhtenä arvona YHTEISÖLLISYYS. Sitä voi näköjään toteuttaa monella eri tavalla. Jäljelle jää vain kysymys, MIKSI?

Toivon Ämmänsaaren esiopetukselle kaikkea parasta!

Uusiin, raikkaisiin tuuliin suunnaten

Virve Juntunen

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä