Paikallisuutiset

Hartauskirjoitus: Amezaliwa – Hän on syntynyt!

Kirjoittaja oli aikanaan Ruhtinansalmen rajakirkon pappi.

Muistojeni kätköistä kaivan muistelun ensimmäisestä joulustani Keniassa, jossa olin lähetysyössä perheeni kanssa viisi vuotta. Oli vuosi 1986. Olimme tulleet Keniaan joulun alla ja joulunalusviikolla tulimme lähetysasemallemme Matongoon. Kaikki oli outoa, jouluvalmisteluihin emme osanneet ryhtyä, koska kaikki oli uutta.

Mutta ei hätää: joulun valmistivat meille lähetysasemalla jo ennestään olevat lähetit. Matongon Luterilaisen Teologisen Seminaarin rehtori, norjalainen Erling Lundeby toi meille "joulukuusen" eli paikallisen sypressin. Seminaarin opettajan, tohtori Reijo Arkkilan lapset toivat lapsillemme leluja. Niin oli lastemme joulu pelastettu. Nelilapsisen perheen vanhin lapsi oli 10-vuotias ja nuorin viisi kuukautta vanha. Muisti ei enää yllä muistamaan millaisia jouluruokia suomalaiset lähetit meille toivat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Erityinen muisto on se, kun aikaisemmin Vuokin rajaseutupiirin diakonissana työskennellyt kätilö-sairaanhoitaja Anja-Maija Vanhanen, otti meidät vastaan saapuessamme lähetysasemalle Kisii-maan vuoristoon. Seisoimme pihalla päiväntasaajan alla auringon paistaessa. Joku tuli sanomaan Anja-Maijalle, että lähetysaseman terveyskeskuksessa on alkamassa synnytys ja kätilöä tarvitaan. Anja-Maija lähti, mutta mukaan juoksi myös perheemme yhdeksänvuotias tytär. Hän sai seurata pienen afrikkalaisen lapsen syntymän. Siinä elettiin joulun sanomaa todeksi. Silloin tytön mieleen syttyi ajatus tulla isona kätilöksi. Ja niinpä hän opiskelikin itsensä sairaanhoitaja-kätilöksi.

Jouluaamuna menimme täpötäyteen lähetysaseman kirkkoon ja kuulimme erittäin kaunista ja voimakasta laulantaa. Kirkon penkit olivat hyvin tiiviisti täytetyt. Jos suomalaisia istuu kymmenen ihmistä penkin täydeltä, niin tuossa afrikkalaisessa kirkossa samalle penkille mahtuisi jopa 15.

Musiikki oli kaunista. Kisii-kieliset virret ja swahilinkieliset laulut kaikuivat. Vuosien aikana huomasin, että lähes poikkeuksetta jokaisessa messussa ja jumalanpalveluksessa riippumatta vuodenajoista oli seurakunnan laulettavana tai kuoron esittämänä laulu, jossa toistui sana "Amezaliwa!" "Hän on syntynyt". Ilman tarkkaa tutkimusta voisi sanoa, että sanat olivat suosituimmat sanat kenialaisten hengellisissä lauluissa. Joulu ja joulun sanoma eli viikosta viikkoon läpi vuoden. Mitä jos meilläkin olisi – niin kuin joululaulussa sanotaan – joulu ainainen. Amezaliwa – Hän on syntynyt!

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä