Mielipiteet

Lukijan mielipide: Nyt puhutaan sähköstä

Suomussalmelainen kuntavaaliehdokas Juhani Seppänen (kok.) kirjoitti Ylä-Kainuu-lehdessä 4.5. ja Kainuun Sanomissa 5.5. populismista. Hän nimesi minut populistiksi, kun vaadin viime kuntavaalien alla sähköyhtiö Loistetta kuriin. Nyt näyttävät tulevan oikeat sähkövaalit, koska muun muassa Seppäsen puoluetoveri, kunnanvaltuutettu ja kuntavaaliehdokas Jukka-Pekka Alanko vaati tänä keväänä mielipidekirjoituksessaan Kajavea kuriin ylisuurista siirtomaksuista. Tämä Alangon vaatimusko ei ole populismia?

Seppänen on väittänyt, että en saisi vaatia sähkönsiirtomaksujen ja perusmaksujen kohtuullistamista (vapaassa Suomessa), koska Suomussalmen kunnanvaltuusto ei niistä päätä. Olen kuluneena vaalikautena pitänyt sähköasiaa esillä. Nyt monet muutkin näyttävät heränneen samalle asialle.

Kuntalain 1 pykälässä sanotaan, että "kunta edistää asukkaittensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa". Eikö valtuutetun siis pidä vaatia sähkömaksujen kohtuullistamista kunnan asukkaitten hyvinvoinnin ja alueen elinvoiman edistämiseksi?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Seppänen toteaa, että Suomussalmen kunnanvaltuusto ei päätä Loisteen / Kajaven asioista, koska kunta ei ole yhtiön osakas.

Suomussalmen kunnanhallitus on päättänyt uuden vuoden aattona 31.12.2001 § 447 klo 12.00–13.05 myydä yksimielisesti kunnanjohtaja Timo Säkkisen esityksestä Suomussalmen kunnan omistamat Kainuun Sähkö Oy:n osakkeet 33 120 kpl Graninge AB:lle hintaan 650 markkaa kappaleelta, kauppahinta oli siis yhteensä 21 528 000. Euroiksi muutettuna hinta on ollut 3 620 749,60 euroa.

Päätöksen tekijöinä kunnanhallituksessa ovat olleet: Pj. Pentti Seppänen, Lauri Huttu, Juhani Seppänen, Seija Heinonen, Olavi Heikura (varajäsen), Juhani Juntunen, Tuovi Kemppainen, Leena Manner, Anu-Liisa Pyykkönen, Kyllikki Pyykkönen ja Olavi Pyykkönen.

Lisäksi kokouksessa on ollut läsnä valtuuston pj Raija Hekkala, I vpj. Pentti Moilanen ja II vpj Risto Kemppainen. Poissa kokouksesta on ollut kunnanhallituksen jäsen Veijo Holappa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Huomiota herättää, että kokous on pidetty poikkeavaan aikaan uuden vuoden aattona ja poissa kokouksesta ovat olleet hallintojohtaja Pekka Kemppainen ja talousjohtaja Asta Tolonen.

Asiakirjojen mukaan aktiivisia neuvottelijoita osakkeiden myynnissä ovat olleet kunnan puolesta ainakin Juhani Seppänen ja Timo Säkkinen.

Kuntavaaleissa 2021 näistä osakkeiden myyjistä tai myyntikokouksessa läsnä olleista valtuustoon ovat pyrkimässä Juhani Seppänen, Timo Säkkinen, Tuovi Kemppainen ja Pentti Moilanen.

Kun myös Kuhmo ja Vaala möivät osakkeensa, niin silloisen Kainuun Sähkö Oy:n enemmistöosakkaaksi tuli Graninge Ab 50,6 prosentilla. Kajaani ja Sotkamo eivät myyneet osakeitaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tämän jälkeen yhtiötä ovat rahastaneet Kajaani ja Sotkamo nostamalla jättimäisiä osinkoja ja ostaneet ja myyneet omistustaan. Lisäksi yhtiön nimeä on muutettu, viimeksi Loiste Oy:ksi. Yhtiön sähkönsiirto ja rahastus on yhtiöitetty häveliäisyyssyistä Kajave Oy:ksi.

Vuonna 2019 Kajaani omisti yhtiöstä 75,8 prosentti ja Sotkamo 24,2 prosenttia, ja sillä hetkellä yhtiön arvo oli 223 miljoonaa.

Kajaani ja Sotkamo möivät sitten vuonna 2019 yhteensä 33,9 prosenttia yhtiöstä kasvottomille pääomasijoittajille ulkomaille. Nyt Kajaani omistaa yhtiöstä 50,1 prosenttia ja Sotkamo 24,2 prosenttia.

Kauppahinta on ollut n. 200 miljoonaa euroa. Kaupunginjohtaja Jari Tolonen on ilmoittanut KS:n haastattelussa 16.4.2019, että Loisteeksi muuttuneen yhtiön arvo on 700 miljoonaa euroa.

Jos Suomussalmi olisi myynyt osakkeensa pääomasijoittajille vuonna 2019, niin kunta olisi saanut noin 29 miljoonaa euroa. Sillä olisi rahoitettu uusi 18 miljoonan koulu velkaantumatta ja lisäksi olisi rahaa käytettävissä vaikka uuden terveyskeskuksen rakentamiseen loput 11 miljoonaa.

Entä jos Suomussalmi ei olisi vuonna 2001 myynyt osakkeitaan, niin kunnan osakkeiden arvo olisi ollut vuonna 2019 yhteensä 29,120 miljoonaa euroa. Laskennallinen arvo olisi siis kahdeksankertainen. Lisäksi Suomussalmi olisi saanut runsaita osinkotuloja yhtiöstä vuosittain.

Jos Suomussalmi ei olisi myynyt osakkeitaan alehintaan Kainuun Sähköstä Graninge Ab:lle, Graninge ei olisi saanut enemmistöä Kainuun Sähkö Oy:stä eikä se asiakirjojen mukaan olisi ostanut myöskään Kuhmon ja Vaalan osuuksia. Tällöin sähköyhtiö olisi jäänyt kuntaenemmistöiseksi omistukseltaan. Varmaankin rahastus siirtomaksuilla ja niiden korotuksilla olisi jäänyt maltilliseksi.

Jos Suomussalmi olisi myynyt osakkeensa pääomasijoittajille vuonna 2019, niin kunta olisi saanut noin 29 miljoonaa euroa. Sillä olisi rahoitettu uusi 18 miljoonan koulu velkaantumatta ja lisäksi olisi rahaa käytettävissä vaikka uuden terveyskeskuksen rakentamiseen loput 11 miljoonaa.

Toisaalta, jos osakkeet olisivat edelleenkin Suomusalmen kunnan omistuksessa, niin kunta voisi omalta osaltaan olla vaikuttamassa siihen, että sähköjen siirtomaksut kohtuullistetaan ja että osingonjako olisi maltillista.

Ps. Monet ovat yrittäneet syyllistää minua Suomussalmen sähkökaupoista, mutta selvyyden vuoksi ilmoitan vielä, että lähdin Suomussalmen kunnasta 1.9.1988 silloisen Kunnallisliiton kuntatarkastajaksi. Jatkoin päätoimisena kuntien tilintarkastajana Oy Audiator Ab:n palveluksessa vuodesta 1993 lähtien. Palasin Suomussalmen kuntaan talousjohtajan vakanssille vasta lokakuussa 2003. Jäin eläkkeelle 1.12.2014

Matti Mulari

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä