Äänikirjapalvelut testissä - Missä kannattaa kuunnella äänikirjoja 2024?
Äänikirjoista on tullut uusi suosittu viihdemuoto. Sinänsä formaattina äänikirjat eivät ole mikään uusi keksintö, mutta kätevät sovellukset ovat tehneet kuuntelusta entistä helpompaa ja mukavampaa. Suosittuja äänikirjapalveluita löytyykin markkinoilta jo useita.
Äänikirjapalveluista löytyy paljon kotimaista sisältöä
Äänikirjapalveluissa suosituimpia teoksia ovat usein kotimaiset teokset. Suomessa tunnettujen kirjailijoiden teosten ja elämänkertojen ohella suosittuja ovat olleet varsinkin TrueCrime-kategorian äänikirjat. Suomessa on nimittäin eletty jonkinlaista TrueCrime-buumia jo usean vuoden ajan.
Monelle suomalaiselle paras äänikirjapalvelu on sellainen, joka tarjoaa ilmaisen kokeilumahdollisuuden. Digi- ja äänikirjapalveluille onkin tyypillistä, että asiakkaat saavat kokeilla palvelua maksutta tietyn määräajan. 30 päivän maksuton kokeilujakso ei ole mitenkään harvinaista tällä alalla.
Äänikirjapalvelut luottavat siihen, että monesta renkaan potkijasta tulee lopulta maksava kuukausitilaaja.
Ruotsalaiset palvelut jyräävät äänikirjamarkkinoilla
Elisa Kirja toimi Suomessa pitkään jo ennen kuin tilauspohjaiset äänikirjapalvelut rantautuivat maahamme. Elisa Kirja toimi alun perin niin, että asiakas pystyi ostamaan yksittäisiä kirjoja. Kun tilauspohjaiset palvelut alkoivat vallata alaa, myös Elisa Kirja päätyi tähän formaattiin.
Lopulta teleoperaattori kyllästyi kilpailemaan ja Elisa Kirja sulautui BookBeatiin, kuten kävi vuonna 2023 myös toiselle kotimaiselle palvelulle Suplalle.
Suomessa suosituimpia äänikirjapalveluita ovat nykyisin BookBeatin ohella, Storytel ja Nextory. Ne kaikki ovat tilauspohjaisia palveluita, joiden käyttäjät maksavat palvelun käytöstä kuukausittain. Ne tarjoavat mahdollisuuden kuunnella äänikirjoja ja lukea digikirjoja kuukausimaksua vastaan.
BookBeat on ruotsalainen, kuten on myös Storytel, joka oli yksi ensimmäisistä äänikirjapalveluista markkinoilla. Nextory ponnistaa alun perin niin ikään Ruotsista ja erottuu muista palveluista tarjoamalla eri hintaisia tilausvaihtoehtoja riippuen kirjojen määrästä ja kuuntelutarpeesta.
Viimeisimpänä Suomen markkinoilla yrittää lyödä läpi Podimo. Palvelu ponnistaa Tanskasta ja yrittää erottua edukseen tarjoamalla eksklusiivisia podcasteja, joita ei voi kuunnella muualla. Se tukee myös podcastien tekijöitä taloudellisesti.
Hinnoissa on vain pieniä eroja
BookBeatin, Nextoryn, Storytelin ja Podimon hinnat ovat noin 10 euroa kuukaudessa. Hintojen erot ovat siis hyvin pienet. Ilmaisen kokeilujakson tarjoukset elävät kuitenkin tilanteen mukaan ja niiden pituuksissa voi olla merkittäviä eroja. Esimerkiksi Podimo tarjoaa tällä hetkellä vain 7 vuorokauden kokeilujaksoa, kun BookBeat tarjoaa peräti 45 vuorokauden kokeilujaksoa.
Ilmaisten kokeilujaksojen pituudet voivat vaikuttaa siihen, minkä palvelun käyttäjät valitsevat kokeiltavakseen. On kuitenkin tärkeää huomioida, että kokeilujaksojen päätyttyä palveluiden hinnat asettuvat samalle tasolle, jolloin valintaan alkavat vaikuttamaan muut tekijät, kuten äänikirjavalikoima, käyttöliittymän helppous ja lisäominaisuudet.
Moni suomalainen on jo kokeillut useamman palvelun ilmaisen koejakson ja nauttinut siten huippukirjallisuudesta ilmaiseksi.
BookBeat ja Storytel erottuvat edukseen tarjoamalla valtavasti eri teoksia ja offline-kuuntelumahdollisuuden, mikä houkuttelee osaa käyttäjistä. Podimo taas keskittyy enemmän eksklusiivisiin podcasteihin, joita näkee usein YouTubessa pyörivissä mainoksissa.
Palveluissa on keskeisiä eroja
BookBeat, Storytel, Nextory ja Podimo eroavat toisistaan tietyillä palveluominaisuuksilla, vaikka ne tarjoavatkin suurimmaksi osaksi samanlaisia kokemuksia, erityisesti äänikirjojen osalta. Äänikirjat ovat kaikissa palveluissa tyypillisesti samojen ammattilukijoiden lukemia, eikä myöskään äänenlaadussa ole huomattavia eroja. Eroja löytyy kuitenkin käyttöliittymistä ja lisäominaisuuksista.
Esimerkiksi BookBeatin käyttöliittymä on erittäin selkeä ja helppokäyttöinen, mikä tekee kirjojen selaamisesta ja kuuntelemisesta vaivatonta. Tähän vaikuttaa kuitenkin omat mieltymykset, ja jotkut saattavat pitää enemmän Nextoryn tai Storytelin käyttöliittymästä.
Kaikissa palveluissa voi tehdä kirjanmerkkejä, joten kuuntelua voi helposti jatkaa myöhemmin samasta kohdasta. Esimerkiksi Storytel tarjoaa mahdollisuuden hypätä suoraan seuraavaan lukuun tai osioon, mikä on kätevää, jos haluat ohittaa jonkun osan.
Automaattinen katkaisu on myös tärkeä ominaisuus kaikissa palveluissa. Jos haluat nukahtaa kesken kuuntelun, voit asettaa ajastimen, joka pysäyttää äänikirjan automaattisesti tietyn ajan kuluttua. Maksaminen on kaikissa palveluissa myös helppoa: voit syöttää luottokorttinumerosi, ja maksu veloitetaan kerran kuukaudessa automaattisesti kortiltasi.
Äänikirjapalveluiden suosion taustalla on monta tekijää
Äänikirjapalveluiden suosion taustalla on esimerkiksi niiden helppous ja joustavuus. Puhelimessa kuunneltavat äänikirjat ovat saatavilla missä ja milloin tahansa, olitpa sitten lenkillä tai ajamassa autoa. Monelle äänikirjat tarjoavat myös vaihtelua ruudun jatkuvalle tuijottamiselle ja lukemiselle.
Suositut teokset, kuten rikollisten ja poliisien TrueCrime-tarinat, houkuttelevat varsinkin monia miehiä. Yhä useampi asuu myös yksin ja kaipaa ääntä ympärilleen, joten äänikirjat tarjoavat hyvän tavan täyttää hiljaisuutta.