Kuinka suunnitella monikäyttöinen huone: toimistosta vierashuoneeksi

Kuinka luoda huone, joka toimii sekä toimistona etätöissä että mukavana vierashuoneena? Ota talteen käytännölliset vinkit.

Yhä useampi tekee etätöitä kotoa käsin, ja kotitoimistot ovat vakiintuneet osaksi arkea. Työnteko sujuu jouhevammin, kun sille on varattu oma tila. Harvalla on kotona kuitenkaan liikaa tilaa, ja monet ovatkin alkaneet pohtia, miten toimistohuonetta voidaan hyödyntää myös muuhun käyttöön, jotta kodin neliömetrit saadaan tehokkaasti käyttöön.

Fiksulla tilasuunnittelulla ja monikäyttöisillä huonekaluilla toimistohuoneen voi muuntaa tarvittaessa helposti vierashuoneeksi ja taas takaisin työtilaksi. Strategisesti sisustettu työhuone on mahdollista toteuttaa mukavuudesta tai tyylistä tinkimättä.

Nappaa tästä artikkelista talteen vinkit, kuinka voit suunnitella huoneen, joka toimii yhtä lailla toimistona tehokkaaseen työskentelyyn kuin mukavana vierashuoneena ystävien ja perheen majoittamiseen.

Panosta monikäyttöisiin huonekaluihin

Monikäyttöisen huoneen suunnittelu kannattaa aloittaa miettimällä, mitä huonekaluja sinne halutaan sijoittaa. Olennaista on se, että niitä voi hyödyntää sekä arjessa että vieraita majoitettaessa. Kun tila pitää hyödyntää maksimaalisesti, monikäyttöiset huonekalut ovat avainasemassa.

Jos huone on pienehkö, on vuodetuoli silloin erinomainen vaihtoehto. Vuodetuoli on nojatuoli, joka muuntuu helposti yhden hengen vierassängyksi vuodesohvan tapaan. Muutoin se toimii kotoisana nojatuolina, jossa voi rentoutua työpäivän kahvitaukojen aikana. Vuodetuoleja on saatavilla eri tyyleissä ja materiaaleissa, joten jokainen voi löytää omaan kotitoimistoon sopivan vaihtoehdon.

Jos toimistohuoneessa on reilusti tilaa, kannattaa silloin harkita vuodesohvaa. Se tuo työhuoneeseen mukavaa arjen luksusta, jossa on mukava istuskella etäpalaverissa tai työpäivän jälkeen, ja samalla se toimii varavuoteena vieraille.

Vuodesohvan saa kätevästi avattua tarpeen tullen vierassängyksi, johon mahtuu nukkumaan ainakin pari henkilöä. Kannattaa harkita myös sohvasänkyä, joissa on sisäänrakennettu säilytystila – se on loistava säilytyspaikka esimerkiksi vieraille tarkoitetuille peitoille ja tyynyille.

Toimistohuoneeseen sopii erinomaisesti myös siirrettävät ja taitettavat huonekalut, jotka saa tarvittaessa pois tieltä ja piiloon käden käänteessä. Esimerkiksi rullilla kulkeva pöytä tai laatikosto toimii arkena osana työpistettä ja vieraiden saapuessa se palvelee kätevästi yöpöytänä.

Varaa riittävästi säilytystilaa

Monikäyttöisessä huoneessa on tärkeää, että jokaiselle esineelle on oma paikkansa, ja että säilytystilaa on riittävästi. Monia huonekaluja voi hyödyntää tuplatarkoitukseen, jolloin ne maksimoivat käytettävissä olevan tilan.

Seinillä olevaa säilytystilaa voi hyödyntää ilman lattiatilaa vieviä säilytyskalusteita. Jos työhuoneeseen ei halua sijoittaa vaatekaappia, vaaterekki ja seinäkoukut voivat olla riittävä ratkaisu sekä omien että vieraiden vaatteiden säilyttämiseen.

Reippaasti säilytystilaa sisältävä lipasto tarjoaa vaivattoman ratkaisun sellaisten tavaroiden säilyttämiseen, joita ei tarvitse pitää koko aikaa esillä. Lipasto voi toimia myös tilanjakajana, ja se tarjoaa myös yhden tason lisää, jolla säilyttää vaikkapa viherkasveja tai koriste-esineitä. Jos tilaa on käytössä rajallisesti, on liukuovilla varustettu lipasto hyvä ratkaisu.

Myös pienemmät monikäyttöiset huonekalut, kuten säilytyspenkki tai rahi, tarjoavat huomaamattomasti lisää säilytystilaa.

Suunnittele selkeä tilanjako

Yksi ratkaisu on jakaa tila selkeästi toimisto- ja muuhun käyttöön. Kotitoimiston työpisteen voi sijoittaa huoneen toiseen päähän, kun taas vierasvuode tai vuodesohva mahtuu mukavasti vastakkaiselle seinälle.

Käyttämällä kirjahyllyä, liikuteltavaa sermiä tai verhoja voit luoda visuaalisen rajauksen, joka antaa molemmille alueille oman luonteensa. Tämä on hyvä ratkaisu etenkin jos huoneessa on sänky, sillä se auttaa ylläpitämään järjestystä ja varmistaa, että tila tuntuu sekä toimivalta työympäristöltä että viihtyisältä vierashuoneelta.

Korkea hyllystö on jämäkkä ratkaisu, joka toimii sekä tilanjakajana että tuo lisää tilaa tavaroiden säilytykselle. Kokoontaitettava sermi sen sijaan vie vähän tilaa ja tarjoaa joustavan ratkaisun tilan jakamiseen. Myös simppeli katosta lattiaan saakka ulottuva verho, joka kiinnitetään kattoon verhokiskoilla, on yksinkertainen ja helppo ratkaisu, jolla voi selkeästi erottaa työtilan muusta huoneesta.

Vaihtoehtoisesti huonekaluilla ja matoilla voi luoda visuaalista jakoa huoneeseen. Esimerkiksi sohva voi toimia luonnollisena jakajana työskentely- ja lepoalueiden välillä. Matot ovat toinen helppo tapa luoda illuusio kahdesta eri tilasta – asettamalla erilaiset matot työpöydän ja oleskelualueen alle voit selkeästi rajata tilan ilman kiinteitä ratkaisuja.

Hanki valaistus eri tarkoituksiin

Huoneessa kannattaa aina hyödyntää niin paljon luonnonvaloa kuin mahdollista. Luonnonvalon varaan ei kuitenkaan voi laskea etenkään syksyllä ja talvella. Yleisvalaistukseksi voi valita joko kattovalaisimen tai upotetut valot.

Työstä riippuen tilaan tarvitaan tietynlaiset valaisimet. Toimistokäytössä riittävän kirkas työvalo on tärkeä, kun taas vierashuonekäytössä himmeämpi ja lämpimämpi valaistus luo kotoisan tunnelman. Yksi näppärä ratkaisu on säädettävät valaisimet, joilla voit säätää valaistuksen voimakkuutta ja tunnelmaa aina tilanteen mukaan.

Pöytälamppu toimii erinomaisena apuna työskentelyssä tarjoten kirkasta ja kohdistettua valoa. Sama valaisin sopii myös tunnelmalliseksi yölampuksi yöpöydälle tuoden monikäyttöisyyttä sisustukseen. Tällöin kannattaa valita pöytälamppu, jonka kirkkautta voi säätää.

Kannattaa myös huomioida valojen värisävyt. Lämpimillä, keltaiseen taittavilla värisävyillä on rentouttava vaikutus, minkä ansiosta ne soveltuvat hyvin iltavalaistukseksi ja rentoutumiseen.

Kylmät, siniseen taipuvat värisävyt jäljittelevät luonnonvaloa, mikä auttaa parantamaan keskittymistä. Toisaalta sininen valo rasittaa silmiä etenkin pitkään käytettyinä. Neutraalit värisävyt ovat hyvä kompromissi, ja ne soveltuvat hyvin useimpiiin tiloihin – myös toimistohuoneeseen.

Suosi neutraalia värimaailmaa ja luo viihtyisyyttä harkituilla sisustuselementeillä

Työ- ja viesrashuoneen sisustuksessa kannattaa suosia neutraaleja värejä ja ajatonta tyyliä, sillä ne luovat viihtyisät puitteet niin työntekoon kuin vierashuoneeksi. Rauhallinen värimaailma auttaa tekemään huoneesta yhtenäisen, vaikka sen käyttötarkoitus vaihtelee.

Vaikka toimistohuoneen pääasiallinen tarkoitus on työnteko, ei se tarkoita, etteikö huonetta kannattaisi sisustaa mahdollisimman viihtyisäksi. Käytännöllisyyden ei tarvitse tarkoittaa pelkistettyä ilmettä. Työnteko sujuu viihtyisässä tilassa, ja myös vieraiden on mukavampi yöpyä huoneessa, joka ei tunnu siltä, että nukkuisi työpaikalla.

Huoneeseen kannattaakin lisätä väriä tuovia sisustuselementtejä, kuten tauluja ja viherkasveja. Ne auttavat tekemään tilasta kotoisamman. Samoin verhot ja tekstiilit, kuten matot, koristetyynyt ja torkkupeitot, auttavat viihtyisyyden luomisessa.

Reseptinä käytännöllisyys ja mukavuus

Monikäyttöisen huoneen suunnittelu on tasapainottelua käytännöllisyyden ja viihtyvyyden välillä. Huolellisesti valitut monikäyttöiset huonekalut, harmoninen värimaailma ja tilan jakaminen järkevästi tekevät huoneesta sekä toimivan työtilan että viihtyisän vierashuoneen.

Lisäksi pienet yksityiskohdat, kuten säädettävä valaistus ja tilaa säästävät säilytysratkaisut, voivat sekä parantaa huoneen käyttömukavuutta että tehdä siitä kodikkaan oloisen.